De huizenprijzen zijn in 2020 al ongekend hard gestegen. Veel mensen vragen zich dan ook af of dat het komende jaar en de daaropvolgende jaren ook zo zal gaan. Het antwoord daarop kan niemand zomaar geven, maar er zijn wel een aantal mogelijk manieren hoe het de komende jaren zal gaan.

 

Korte of lange termijn? 

Of de huizenprijzen gaan stijgen is ook een kwestie of je het dan over de korte of over de lange termijn hebt. Op de lange termijn is het vrij zeker dat woningen in waarde gaan stijgen. Maar dat betekent niet dat er op de korte termijn geen dip kan ontstaan, doordat mensen de huidige prijzen niet meer kunnen betalen.

 

Op dit moment zijn de prijzen namelijk erg hoog, terwijl de rentes nog erg laag staan. Mensen kunnen dus veel lenen. Maar er bestaat een grote kans dat we te maken gaan krijgen met inflatie de komende jaren. Dat kan ervoor zorgen dat de huizenprijzen dus ook nog meer gaan toenemen. Maar het kan er echter ook voor zorgen dat de rentes omhoog gaan, om op die manier de inflatie af te remmen. Daardoor kunnen de prijzen ook beter onder controle worden gehouden.

Slim om nu te kopen? 

Of het slim is om op dit moment een huis te kopen is een lastige vraag. Belangrijk is om naar je eigen situatie te kijken en dan een beslissing te maken. Wil jij met je partner gaan wonen en hebben jullie dringend een woning nodig? Of koop je hem puur omdat je bang bent dat er meer inflatie komt bij de huizenprijzen? Kijk dus naar jouw situatie en maak een keuze voor jezelf.

 

Wanneer je wel nu koopt omdat je daarmee waarde vast wilt houden, dan is het slim om voor een woning te gaan die op de lange termijn ook daadwerkelijk zoveel mogelijk waarde behoudt. Denk aan een nieuwbouwwoning op een populaire locatie, zoals in Noord-Holland. Ook al zou er een dip in de markt komen, dan is het een kwestie van tijd voor dat de waarde van de woning weer omhoog gaat. Ook valt de daling van een dip vaak mee bij woningen die zeer waardevast zijn.