Bij lampen wordt lang niet direct altijd gedacht aan de lichtbron die licht in de duisternis brengt. Nee, bij een lamp denken we veel eerder aan de “verpakking” van deze lichtbron. Kiezen we voor een plafonnière, een hanglamp of zijn een paar tiffany lampen misschien toch de beste keuze? Heel begrijpelijk dat je hier als eerste aan denkt, want we hebben het immers wel over ons interieur dat van verlichting voorzien moet worden. En we gaan hierbij natuurlijk niet over één nacht ijs, want we willen uiteraard wel dat de verlichting in harmonie is met ons interieur. Hierbij maken we overigens geen onderscheid tussen een zakelijk interieur of een interieur bij ons thuis. Maar laten we de lichtbron zelf vooral niet uit het oog verliezen, want hierin de juiste keuze maken is belangrijker dan je denkt.

 

ledlamp

 

De ontwikkeling van verlichting

Vele decennia lang hebben we het qua verlichting met de gloeilamp moeten doen. Niemand kon destijds voorzien dat deze vandaag de dag niet meer mag worden verkocht. Dit is zelfs bij wet verboden en de gloeilamp zal je dan ook niet in de fysieke en digitale lampenwinkel aantreffen afgezien van enkele uitzonderingen. Dit type verlichting is namelijk niet bepaald energiezuinig en daarnaast is de levensduur ervan relatief beperkt. De opvolger van deze lamp werd gevonden in, onder andere, de spaarlamp. Een spaarlamp is in elk geval behoorlijk energiezuiniger dan zijn voorganger en kon zich dan ook lange tijd verheugen in een grote mate van populariteit. In spaarlampen echter zit kwik. En ook al is de hoeveelheid kwik in deze lampen minimaal te noemen, kwik blijft kwik en dit is nu eenmaal niet de grootste vriend van het milieu. Ook de halogeenlamp is aantrekkelijker dan de lamp met een gloeispiraaltje. De hoge lichtopbrengst van halogeenlampen weegt niet op tegen de relatief hoge prijs die je ervoor neer moet leggen.

 

Led verlichting, de lampen van anno nu

Bovenstaande leert wel dat de lamp aan verandering en ontwikkeling onderhevig is. De opvolger van de bovengenoemde varianten is led verlichting. De led lamp heeft alles wat je vandaag de dag als kritische consument mag verwachten van een lamp. Led verlichting is duurzaam door energiezuinig te zijn en een lange levensduur te hebben. Voeg hierbij een hoge lichtopbrengst en je begrijpt dat led lampen in elke fysieke of digitale lampenwinkel anno nu de meest verkochte lampen zijn. Ook de ontwikkeling van led verlichting staat niet stil en de verwachting is dan ook dat dit type lamp nog duurzamer en energiezuiniger gaat worden dan dat dit nu al het geval is.

 

Toepasbaarheid van led lampen

Led verlichting is eigenlijk in elke ruimte en voor elke toepassing te gebruiken. Laten we dit eens aan de hand van een aantal voorbeelden nader toelichten. Neem bijvoorbeeld een hoofdlamp, een populaire accessoire die momenteel door veel (buiten)sporters en liefhebbers van survivallen wordt gedragen. Verder is de led strip erg in trek. Een led strip is niets anders dan een groot aantal ledlampjes op een (plak)strip. Deze kun je gebruiken als bijvoorbeeld keukenverlichting of om iets te accentueren, bijvoorbeeld een trap. Kies je hierbij voor een variant met een dimmer, dan sla je twee vliegen in één klap, te weten sfeer en functionaliteit. Wil je zelfs drie vliegen in één klap slaan, dan kan dat met led verlichting. Deze is namelijk ook te koop in verschillende kleuren, waarbij je door middel van een afstandsbediening van de ene kleur over kan schakelen op de andere. Een laatste voorbeeld van de multifunctionele inzetbaarheid hiervan is de looplamp. Een looplamp wordt veel gebruikt bij klussen en/of het sleutelen aan auto’s. Beide voorbeelden waarbij het meer dan prettig is als je goed zicht hebt op wat je aan het doen bent.

 

 

Zoveel mogelijkheden en zoveel voordelen, dan kies ook jij toch voor deze lamp van de toekomst?