In de winter heeft de boer veel minder beschikking over vers mais, daarom wordt er als een ware een voorraad aangelegd. Dit wordt gedaan in sleufsilo’s en noemt men ook wel inkuilen. Door deze manier van mais inkuilen heeft het vee ’s winters ook nog genoeg te eten.
Tegenwoordig heet deze manier eigenlijk ook wel opbulten, omdat het gras/mais eigenlijk niet meer in een kuil wordt gelegd. Dat is meer iets van vroeger, maar inkuilen is gewoon een erg ingeburgerd begrip tegenwoordig.
Bij het inkuilen richt de boer zich zoveel mogelijk om de conservering van het product zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gevolg is dan namelijk dat het vee ’s winters ook voldoende eet en genoeg melk produceren.
Als het weer een tijdje goed is geweest kan de boer beginnen met inkuilen. Hiervoor moet eerst een periode van zonnig en droog weer vooraf gaan. Zo is het in te kuilen voer goed droog en bevat het zo weinig mogelijk vocht. Dit heeft als voordeel dat de kans op schimmel vorming lager is.
Ook is het belangrijk om het mais of gras zo snel mogelijk in te kuilen nadat het van het land is. Zo behoud het voer namelijk de meeste voedingsstoffen.