Kinderen en speelgoed. Je ziet zelden het één zonder het ander. Kinderen horen speelgoed te hebben, maar waarom eigenlijk? Er zijn redenen aan te dragen hiervoor. Natuurlijk ziet het er leuk uit als een baby druk bezig is om een veel te groot voorwerp in zijn of haar mondje te proppen. Of als een peuter niet meer bijkomt van het lachen door een bepaalde actie van papa. Speelgoed gaat voor kinderen echter veel verder dan gewoon een leuke manier om ze bezig te houden, zodat ze gaan jengelen of huilen. Spelen is hoe dan ook van levensbelang voor kinderen. Zonder te spelen lopen kinderen namelijk een enorme ontwikkelingsachterstand op, die ze waarschijnlijk de rest van hun leven niet meer inhalen.
Proefondervindelijk
Hoe komt dat eigenlijk? Als je goed oplet, dan zie je dat kinderen vooral veel uitproberen. Ze leren spelenderwijs door bijvoorbeeld dingen in hun mond te stoppen. Zeker bij zuigelingen en peuters is dit het geval. Het lijkt misschien gek, je ziet namelijk gelijk dat die sok niet eetbaar is en daardoor komt het humoristisch over. Voor het kind is die sok echter een diepgaand onderzoeksproject. Er is maar één manier om er achter te komen of sokken wel of niet eetbaar zijn. Door hem in de mond te stoppen en het proefondervindelijk uit te proberen. Komt de baby er vervolgens achter dat de sok inderdaad niet eetbaar is, dan heeft hij weer iets geleerd.
Speelgoed als leerfabriek
Bij speelgoed werkt dit net zo. Kinderen gebruiken het om dingen uit te proberen. Als ze wat ouder zijn, ontwikkelen ze hiermee bovendien hun fantasie en creativiteit. Ze creëren een hele wereld voor zichzelf met slechts een simpel stuk speelgoed, zoals een speelgoedkist. Voor hen is dat heel belangrijk. Het ontwikkelt hun sociale vaardigheden en zijn eigenlijk continue bezig met het leren van nieuwe dingen. De ontwikkeling van een jong kind gaat razendsnel. Zo snel, dat je je dit als ouder haast niet kunt voorstellen.
Juist speelgoed is belangrijk
Aangezien kinderen zich zo snel ontwikkelen is het natuurlijk ook belangrijk om ze het juiste speelgoed te geven dat bij hun leeftijd past. Kleine baby’s tot drie maanden vinden vooral geluid interessant, zoals bijvoorbeeld van een rammelaar. Helemaal als ze eenmaal de link leggen dat ze dit geluid zelf kunnen veroorzaken daar ermee te schudden. Tegelijkertijd is zo`n rammelaar ideaal om in de mond te stoppen en zo te onderzoeken. Vanaf een half jaar is het zicht van een kind vrijwel compleet en zijn ze veel beter in staat om kleuren te onderscheiden. Hoe feller die zijn, des te mooier ze die vinden.
Leren lopen
Vanaf ongeveer één anderhalf jaar gaan kinderen voorzichtig aan lopen. Rond die leeftijd is het natuurlijk ideaal om ze speelgoed te geven dat mobiel is. Bijvoorbeeld een blokkenkar of een babywalker. Hiermee kunnen ze spelenderwijs het lopen oefenen. Ook autootjes zijn vanaf die leeftijd erg interessant. Het beste is wellicht een loopwagen of een loopscooter waar ze ook op kunnen zitten. Helemaal als ze het lopen nog wat lastig vinden. Hiermee kunnen ze hun beenspieren oefenen, wat hun loopvermogen uiteindelijk bevordert. Speelgoed is van groot belang dus.
Complexe speeltjes
Hoe ouder kinderen worden, des te ingewikkelder het speelgoed natuurlijk wordt. Dat is ook juist de bedoeling. Kinderen zijn in staat om snel meer complexe handelingen onder de knie te krijgen. Vanaf drie tot vier jaar kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag met bijvoorbeeld Playmobil. Worden ze nog wat ouder, dan verandert dit in Lego, met een bijbehorende speelgoedkist. Met dergelijk speelgoed zijn kinderen in staat om zelf dingen te ontwerpen en te bouwen. Dit is extreem belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, omdat ze hiermee creativiteit leren. In de hersenen heeft dit een positieve eigenschap op het neurale netwerk in de hersenen. Dit zijn eigenlijk allemaal linkjes die worden gelegd tussen bepaalde blokjes kennis. Als ik dit blokje op de andere zet, dan blijft het staan en kan ik verder bouwen.
Is er ook verkeerd speelgoed?
Omdat speelgoed zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen is het erg belangrijk voor ouders om hierin goede keuzes te maken. Er is namelijk ook veel speelgoed dat niet goed is voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Veel digitaal speelgoed bevordert namelijk de ontwikkeling van jongere kinderen niet, omdat het simpelweg niet tastbaar is en het geen eisen stelt aan de eigen creativiteit. Spellen op de tablet of computer vragen namelijk veel meer om logisch inzicht en denkvermogen. Dingen die ook heel belangrijk zijn, maar niet voor jonge kinderen. Die zitten nog in een heel andere ontwikkelingsfase. Ook het kijken van televisieprogramma`s weegt in waarde niet op tegen het eigen speelvermogen van kinderen. Als ouder is het overigens niet heel moeilijk om een goede afweging te maken tussen goed en verkeerd speelgoed. Het enige wat je hoeft te doen is je continue de vraag te stellen: wat kan mijn kind hier van leren?
Verantwoord materiaal
Bij het kopen van kinderspeelgoed is het bovendien erg belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan het is gemaakt. Tegenwoordig komt dit vaak uit China of uit andere Aziatische landen. Op zich is hier natuurlijk niets mis mee, totdat je kind het in zijn of haar mond stopt. In dat geval is het toch handig dat er geen rare chemische materialen zijn gebruikt die af kunnen geven. Chinese productiestandaarden zijn heel anders dan die in Europa. Gelukkig bestaan er strenge importeisen en wordt het meeste speelgoed stevig gekeurd voordat het verkocht mag worden. Desondanks blijft het zaak om goed op te letten en te checken of ze niet afgeven.
Online of in de winkel
Speelgoed, zoals speelgoed van het jaar, kun je uiteraard in de speelgoedwinkel kopen. Dit heeft een aantal voordelen. Vooral als je jouw kind wil stimuleren om zelf een keuze te maken voor het ene soort speelgoed boven het andere. Iets dat natuurlijk niet of nauwelijks kan via het internet. Online speelgoed kopen heeft echter ook zo zijn voordelen, maar dan vooral voor de ouders. Je kunt makkelijk speelgoed vergelijken op bijvoorbeeld de prijs, de leveringstijd en de kwaliteit. Ook vind je vaak recensies van eerdere kopers die aangeven of speelgoed wel of niet verantwoord is. Iets dat bij een speelgoedwinkel vaak lastiger is.