U wilt uiteraard dat de veiligheid gewaarborgd is in uw bedrijf, zodat de werknemers niet in gevaar komen bij een ongeval of noodsituatie. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken, moet u en uw werknemers snel in veiligheid kunnen worden gebracht. Omtrent dit onderwerp zijn er veel onduidelijkheden en eisen.

 

Brandoefening

Zo kunt u bijvoorbeeld regelmatig een brandoefening doen. Weet iedereen wat hij of zij moet doen als er brand uitbreekt? Is er bijvoorbeeld een calamiteitenplan? En zijn alle vluchtwegen vrij? Het komt vaak voor dat een deur gesloten is of dat er veel spullen de uitgang blokkeren, terwijl deze bij mogelijke brand gebruikt moet worden. Ook noodverlichting is belangrijk bij mogelijke lichtuitval, beschikt uw bedrijfspand hierover?

Werknemers zelf moeten ook op de hoogte zijn van mogelijke vluchtroutes en brandblussers, ook hoe deze werken. Een bedrijfshulpverlener kan bij kleine ongevallen al direct hulp bieden, tevens is dit sinds 1994 wettelijk verplicht. De mogelijkheden van een BHV’er worden steeds uitgebreider, naast het verlenen van eerste hulp bij ongevallen kan deze ook brand bestrijden of beperken en het bedrijfspand evacueren.

 

BHV belangrijk?

Sommige ondernemers zien het nut van een BHVer niet in. “In mijn bedrijf gebeurd toch niets!”. Echter, jaarlijks zijn zo’n 250.000 mensen betrokken bij een ongeval op het werk. 20.000 hiervan houden hier blijvend letsel aan over. Daarom is het zeer belangrijk minimaal één BHVer in dienst te hebben of een werknemer een BHV cursus of training te laten volgen. Zorg voor een veilige werkplek, want als er iets gebeurd, kan de BHVer ook u helpen!