Steeds meer leerlingen welke opgaan voor een rijbewijs kiezen ervoor om een faalangstexamen af te leggen. Dit examen verschilt op een aantal punten van  het reguliere examen om je B-rijbewijs te behalen. Het examen wordt niet simpelweg gebruikt omdat het “makkelijker zou zijn”. Het CBR kent namelijk een duurdere prijs toe aan dit examen. 146 Euro wat een aanzienlijk verschil maakt t.o.v. de 98,25 euro bij de standaard examens.

 

slagingspercentage

Het slagingspercentage van een faalangstexamen ligt een stuk hoger dan bij een reguliere examen. De gedachte dat het “makkelijker” zou zijn is dan ook wel te begrijpen. Toch is het in de praktijk zeker niet. Enkel de manier waarop bepaalde zaken worden aangepakt verschilt van een normaal examen. Noord-Brabant geld als de provincie met de meeste faalangstexamens gevolgd door Limburg. Hier werd een aantal jaar geleden ook de pilot gedraaid: afrijden in Eindhoven. Het slagingspercentage van een faalangstexamen ligt op ongeveer 58 procent. Een regulier examen wordt slechts in 50 procent van de gevallen direct positief afgerond.

 

Eisen van een faalangstexamen

Wanneer je faalangst heb dan zit een examen iets anders in elkaar. De examinatoren zijn speciaal getraind om je op te leiden. Daarnaast is een pauze of time out mogelijk zodat de deelnemer even tot rust kan komen. Hier tegen over staat wel dat het examen 25 minuten langer duurt. Volgens het CBR zijn de andere eisen om in aanmerking te komen voor een rijbewijs wel exact hetzelfde.

 

Voor wie is het faalangstexamen

Het faalangstexamen is net als het reguliere examen beschikbaar voor deelnemers van 17 jaar. Zelfs wanneer je geen Nederlands kan is het mogelijk een examen af te leggen. Echter zal je dan wel zelf een tolk moeten regelen welke de communicatie soepel laat verlopen.