Sneeuwkettingen zijn onmisbaar wanneer de winter weer in aantocht is. Hoewel de Hollandse winters doorgaans zonder kettingen kunnen worden getrotseerd, is het toch handig ze te hebben. In veel landen zijn ze zelfs verplicht zodra de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. Daarnaast bieden ze eenvoudigweg veel meer veiligheid dan alleen winterbanden.

 

Opleggen

Het opleggen van winterbanden is voor veel mensen een flinke uitdaging, kom hier voor gerust langs bij Autobedrijf Otto Voortman. Doordat we in Nederland vrijwel nooit gebruikmaken van deze veiligheidskettingen, weten veel mensen niet hoe ze deze moeten gebruiken. Wanneer u voor een wintersport goedkope sneeuwkettingen aanschaft in bijvoorbeeld de bouwmarkt, kunt u voor vervelende verrassingen komen te staan. De kettingen moeten strak opgelegd worden en na het opleggen nog nagespannen worden. Op die manier zijn rijcomfort en veiligheid op z’n best voor de bestuurder en alle inzittenden.

 

Zelfspanmechaniek

Er bestaan echter ook sneeuwkettingen met een zelfspanmechaniek. Deze worden op dezelfde manier opgelegd, maar hoeven niet nagespannen te worden. Door het zelfspanmechaniek worden ze tijdens het rijden automatisch strakgetrokken. Dat betekent dat de automobilist de auto niet meer uit hoeft en het zorgt voor optimale veiligheid. De zekerheid dat de sneeuwkettingen goed strak zitten is belangrijk. Bovendien scheelt het enorm in trillingen en lawaai als de kettingen goed aangespannen zitten. Met een zelfspanmechaniek wordt de rit niet oncomfortabeler door trillingen en lawaai.

 

Formaat

Het is afhankelijk van de banden onder uw auto welke maat sneeuwkettingen u moet gebruiken. Het is niet alleen van belang te kijken hoeveel inch de velg is, want er bestaan veiligheidskettingen in verschillende breedtes. U wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer er plots een sneeuwbui overtrekt terwijl u in het buitenland rijdt.

 

Geharde schakels

Sommige sneeuwkettingen beschikken over geharde schakels. Deze zijn minder beïnvloedbaar door het weer en bijvoorbeeld zout dat op de wegen wordt gestrooid. De varianten met geharde schakels gaan langer mee en zorgen voor meer veiligheid onderweg.

 

TUV

Let er bij aanschaf op dat de sneeuwkettingen die u gebruikt een TUV-keurmerk hebben. U weet dan zeker dat deze een goede kwaliteit hebben en optimale veiligheid bieden voor uzelf en de inzittenden van uw auto.