Of je nu wel of niet een fanatieke klusser bent, een schroevendraaier moet iedereen gewoon in huis hebben. Om dit statement nog maar even verder door te trekken, aan slechts één enkel exemplaar heb je nooit genoeg. Geen schroef is immers hetzelfde en één universele schroevendraaier bestaat daarom ook niet. Je doet er dan ook goed aan om op zijn minst één schroevendraaierset in huis te hebben. Want zeg nu zelf, zou jij je er goed bij voelen als je iedere keer weer bij de buren aan moet bellen of zij voor jou een schroevendraaier te leen hebben. Terwijl het meestal een klusje van niks is waar je deze voor nodig hebt, zoals een schroef in een stoel vastdraaien of een batterijvakje openschroeven. Dit soort gereedschap behoort dan ook gewoon tot de standaarduitrusting van een huishouden. Helaas is dit nog lang niet het geval. Een mooi moment om dus iets langer stil te staan bij een stuk gereedschap dat nog lang niet altijd de plek in elk huishouden krijgt waar het recht op heeft.

 

schroevendraaier

 

Zoveel schroeven, zoveel schroevendraaiers

Het zal je vast niet vreemd in de oren klinken als we zeggen dat de soort schroef bepaalt welke gereedschap je nodig hebt. De meeste mensen kennen twee soorten schroeven, maar er zijn er echter nog wel een aantal te noemen die je vaak tegenkomt. En als je dan toch van plan bent om jouw schroevendraaierset compleet te maken …

 

Laten we beginnen met de twee bekendste soorten schroeven, de sleufkopschroef en de kruiskopschroef. De sleufkopschroef wordt ook wel de schroef met “platte kop” genoemd. Het is een schroef met een gleuf aan de bovenzijde waar je een “reguliere” schroevendraaier voor nodig hebt om deze vast te draaien. Wanneer je deze schroeven gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je de juiste maat gereedschap gebruikt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je met jouw gereedschap uit de schroefkop schiet. Hiermee beschadig je niet alleen hetgeen de spullen waar je mee bezig bent, maar ook kun je jezelf lelijk verwonden door een uitschietende schroevendraaier. Dit probleem zal je niet zo snel hebben met een kruiskopschroef. Dit is een schroef waarvan de bovenkant, zoals de naam al verraadt, een kruisinkeping heeft. Om dit type schroef te kunnen vast- of losdraaien, zal ook jouw schroevendraaier een kruiskop moeten hebben. Zeker als je er inderdaad voor zorgt dat je de goede maat gebruikt geeft dit gereedschap jou een goede grip en kun je hier dus veel kracht op zetten.

 

Minder bekend, vaak gebruikt

Een minder bekende schroef is de schroef met een zogenoemde PoziDriv kop. Deze schroef is eigenlijk een doorontwikkelde kruiskopschroef. De vier standaard ribben die de kruiskop rijk is, zijn uitgebreid met nog eens vier ribben. Het laat zich raden dat je voor deze schroeven een schroevendraaier met een Pozidriv kop nodig hebt. De laatste schroevendraaier die we hier behandelen is de zogenoemde Torx schroevendraaier. De Torx schroevendraaier wordt langzaam maar zeker populair bij mensen die werken met elektronica als bijvoorbeeld laptops. De kop van een Torx schroevendraaier heeft een uniek design dat gemaakt is om zoveel mogelijk kracht over te brengen zonder dat je de schroef of de apparatuur beschadigt.

 

Schroevendraaiers kopen

Als je vrijwel alles online bestelt, dan koop je jouw gereedschap natuurlijk ook online. Je hoeft dan niet de deur uit, je hebt de meeste keus, je bent het voordeligst uit en je hebt jouw bestelling de volgende dag al in huis. Genoeg redenen om niet de drukke fysieke bouwmarkten te gaan bezoeken en een groot deel van de dag kwijt te zijn aan zoeken, vragen naar personeel en wachten bij de kassa. Online schroevendraaiers kopen is kortom veel slimmer.