Mondkapjes kopen; je kunt er momenteel echt niet meer onderuit. Waren mondkapjes voorheen alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, nu zijn ze dat ook in alle openbare ruimtes in Nederland. Wil je naar de bank, de wekelijkse boodschappen doen, naar het museum, naar de bibliotheek, naar het tankstation, naar de winkel of de parkeergarage uitlopen, dan moet je een mondkapje op. Doe je dat niet, dan krijg je een boete van bijna 100 euro. Het is hoog tijd om mondkapjes te kopen en met deze 5 tips doe je dat zonder problemen.

 

1.      Niet-medische mondkapjes kopen

Het is verplicht om een mondkapje te dragen, maar deze kapjes hoeven niet aan kwaliteitseisen te voldoen. Als jij op zoek gaat naar mondkapjes, koop dan altijd de niet-medische exemplaren. Medische mondkapjes, de naam verklapt het al, zijn enkel bedoeld voor het medische personeel dat dagelijks met het coronavirus in contact komt. Die voorraad raak je dus ook beter niet aan.

 

2.      Koop stoffen mondkapjes

Met deze nieuwe verplichting zullen er maar weinig dagen zijn waarop je geen mondkapje nodig hebt. Daarom is het verstandig om stoffen mondkapjes te kopen, want die kun je wassen en opnieuw gebruiken. Dat is op de lange termijn goedkoper en ook beter voor het milieu. Wil je helemaal goed aan de slag, dan ga je geen mondkapjes kopen, maar maak je ze zelf. De instructies daarvoor zijn vrijgegeven door de Rijksoverheid.

 

3.      Koop de juiste stoffen mondkapjes

Vervolgens kun je stoffen mondkapjes kopen in een verscheidenheid aan uitvoeringen. Dat heeft niet alleen te maken met de kleur, de print en/of de opdruk, maar ook met extra opties. Wil je iets meer bescherming bieden, dan kies je bijvoorbeeld voor een mondkapje met drie lagen stof of met een filter. Je kunt ook stoffen mondkapjes kopen die je langer kunt dragen of meerdere malen kunt dragen. Denk daar goed over na voordat je overgaat op de aankoop.

 

4.      Koop de juiste hoeveelheid mondkapjes

Hoeveel mondkapjes heb je nodig? Maak een goede berekening. Voor een reis van A naar B heb je één mondkapje nodig. Reis je later terug van B naar A, dan heb je voor die tweede reis een tweede mondkapje nodig. Let op het aantal draaguren en het aantal individuele momenten dat je dagelijks een mondkapje nodig hebt. Houd altijd rekening met een aantal mondkapjes die in de was zitten. Zo maak je een berekening.

 

Tip: als je gaat winkelen, laat je mondkapje dan op. Zo hoef je deze niet te vervangen elke keer dat je een nieuwe winkel binnenstapt.

 

5.      Kies een goed verkooppunt

Mondkapjes hoeven niet aan kwaliteitseisen te voldoen, maar als jij een slecht mondkapje draagt, dan kun je net zo goed geen mondkapje op doen. Ga je mondkapjes dus kopen bij een betrouwbaar verkooppunt die kapjes verkoopt die aansluiten bij de standaard. Het beste kies je een Nederlandse winkel uit. Deze weten exact wat de situatie is in ons land en zullen hun voorraad daar op aanpassen, specifiek voor mondkapjes Nederland.