De oorsprong van Pasen

Pasen en dus ook het paasfeest is van oorsprong een belangrijke Christelijke traditie. Op de vrijdag voor Pasen wordt herdacht dat Jezus stierf aan het kruis. Deze dag wordt Goede Vrijdag genoemd, hoewel de gebeurtenis natuurlijk helemaal niet zo “goed” was. Enfin, drie dagen later viert men zijn wederopstanding uit de dood en dat wordt feitelijk het paasfeest genoemd. Pasen wordt door zowel gelovigen als niet-gelovigen daarnaast ook wel gezien als het begin van de lente. De tijd van overvloed breekt aan en de schaarste van de winter laten we achter ons. Tijd voor een (paas)feestje!

 

pasen

 

Traditionele gerechten en gebruiken tijdens Pasen

Eieren en hazen

Het eerste waar je aan denkt als het om voedsel gaat tijdens de paasdagen, zijn hoogstwaarschijnlijk de eieren. Eieren worden in grote hoeveelheid gegeten en in allerlei vormen in huis gehaald. De gewone eieren worden versierd en beschilderd samen met de kinderen. Nadat de eieren zijn versierd, worden ze buiten of in huis verstopt en kunnen de kinderen ze gaan zoeken. Eieren tijdens de Pasen kennen hun oorsprong zowel als een Katholiek gebruik, als tijdens het begin van de lente. Boeren stopten vroeger eieren in de grond en geloofden dat dit bijdroeg aan een goede oogst. Eieren werden door de Katholieken gezegend in de kerk en vervolgens versierd en uitgedeeld. In de loop van de jaren zijn daar allerlei soorten paaseieren bij gekomen. In bijna elk huis staat er wel een schaal vol gekleurde chocolade paaseieren op tafel. Naast de eieren is de paashaas ook typerend voor Pasen. De paashaas komt oorspronkelijk uit Duitsland. Men geloofde dat de paashaas eieren legde en vervolgens ook zelf verstopte. Doordat kinderen tijdens het zoeken veel hazen zagen wegrennen, geloofde zij dat de hazen de eieren zojuist verstopt hadden. Tijdens Pasen krijgen de kinderen vaak een chocolade paashaas cadeau.

 

Matzes

Een ander typisch paasgerecht dat een lange voorgeschiedenis heeft zijn Matzes. Zij ontstonden tijdens het Joodse Pesachfeest. De Joden moesten volgens de verhalen voor hun vertrek snel brood bakken van God. Doordat zij er geen zuurdesem aan konden toevoegen, bleven de broden plat en kregen ze de naam Matzes. Matzes zijn alleen tijdens Pasen te koop en worden vaak besmeerd met roomboter en bruine suiker.

 

Paasvuur

Een ander oud ritueel is het paasvuur. Er wordt weken van tevoren hout verzameld en dit hout wordt, wanneer de avond valt op eerste en tweede paasdag, aangestoken. Waar het gebruik precies vandaan komt is onbekend. Men denkt dat het is ontstaan als een soort viering voor de wederopstanding van Jezus Christus. Vooral in dorpen is het erg populair, er komen veel bezoekers op af.

 

Viering van Pasen en Paasvakantie 2017

Pasen valt elk jaar op een andere datum. De datum wordt bepaald door de stand van de maan. Op de eerste zondag na de eerste volle maan, altijd tussen 22 maart en 25 april, wordt Pasen gevierd. In de meeste landen wordt Pasen één dag gevierd. In Nederland vieren we het twee dagen. De zondag na volle maan en de maandag. In Zuid-Amerika maken ze er een hele feestweek van, ze noemen het de Semana Santa.

Pasen 2016 viel dat jaar op zondag 27 maart en maandag 28 maart. Pasen 2016 was dat jaar heel erg vroeg. Pasen 2017 zal dit jaar later vallen, op zondag 16 april en maandag 17 april. Het voordeel hiervan is dat de kans groot is dat het weer tijdens Pasen 2017 heel aangenaam zal zijn. Een aantal jaren geleden was er tijdens de Pasen de paasvakantie. Tegenwoordig is de paasvakantie vervangen door de voorjaarsvakantie en de meivakantie. Pasen valt in Nederland meestal niet meer in de vakanties. Op maandag tweede paasdag zijn uiteraard wel alle scholen en vele bedrijven gesloten. In België en Duitsland hebben ze nog steeds de paasvakantie 2017.

 

Activiteiten tijdens Pasen

Een erg populaire activiteit tijdens de Pasen is de paasbrunch. Bij vele restaurants kan je er op beide dagen terecht voor een lekkere en vaak zeer uitgebreide paasbrunch meestal in buffetvorm. Een brunch is een combinatie tussen een ontbijt en lunch. Het komt vanuit het Engels BReakfast en lUNCH, samengevoegd het woord brunch. Thuis brunchen wordt ook erg veel gedaan. Supermarkten spelen daarop in door een heel uitgebreid assortiment aan te bieden. Luxe broodsoorten, quiches, paasstollen (een paasvariant op de bekende kerststol), verse sapjes en ga zo maar door. Om het thuis gemakkelijk en gezellig te maken, kan je op internet heel makkelijk artikelen bestellen voor je eigen paasviering thuis. Een elektrische eierkoker die de eieren naar eigen wens kookt. Een citruspers voor heerlijk verse sap tijdens het ontbijt. Een fondueset voor zowel kaas als chocolade, waar je tijdens de Pasen de show mee steelt. Met deze artikelen wordt het zelfs in huis voor iedereen een vrolijk Pasen.

Eerste paasdag wordt in Nederland vaak doorgebracht met familie en/of vrienden. Samen uit eten of bij elkaar thuis en met name overdag. Tweede paasdag trekken de meeste mensen er op uit. Woonboulevards, autoshows en tuincentra zijn geopend en worden op deze dag zeer druk bezocht. Parken en dierentuinen zijn op deze dag ook populair. In een aantal plaatsen worden er gezellige paasmarkten georganiseerd. Voor de jongeren zijn er speciale paasfestivals.

 

Voorjaarskriebels

Pasen is HET startsein voor de lente. De lentekriebels komen pas echt naar boven bij het aanschaffen van makkelijke en leuke tuinartikelen. Er zijn genoeg spullen te vinden om de tuin voorjaarsklaar te maken. Geniet in je eigen tuin van een mooie nieuwe barbecue, een handige partytent of gezellige tuinverlichting. Een nieuwe leuke gadget is een “insectenhotel”, dit plaats je in je achtertuin en je creëert daarmee een leefgebied voor natuurlijke ongediertebestrijders. Chillen doe je languit liggend in je eigen privé hangmat. Om het lentegevoel helemaal compleet te maken is de aanschaf van een opblaasbad ook niet overbodig. Voor je het weet is het schitterend weer en dan is het alleen nog een kwestie van het bad startklaar maken voor heerlijke verkoeling in je eigen achtertuin.

Vrolijk Pasen!