Wanneer je een dagje naar een grote stad gaat om bijvoorbeeld te winkelen of om een museum te bezoeken kun je wel eens te maken krijgen met forse parkeerkosten. Een oplossing hierop is om met de trein te gaan, maar ook deze kosten kunnen in de papieren lopen. Naast de parkeergarages in steden kun je ook verder kijken waar je eventueel zou kunnen parkeren. Of je kunt kiezen voor een stad waar het goedkoper is om te parkeren. Zo is parkeren in Groningen goedkoper dan parkeren in Amsterdam.

 

Parkeerautomaten

Parkeerautomaten zie je overal in steden, je herkent ze aan het blauwe bordje met de letter P. Je kunt bij een parkeerautomaat tegen betaling een parkeerkaart kopen voor de straat waar je in wilt staan. Het kaartje leg je dan aan de binnenkant van je ruit, maar wel zichtbaar. Het is belangrijk om wel te betalen, anders loop je risico op een boete, wielklem of je auto kan zelfs weggesleept worden.

 

Parkeergarage

In elke stad zijn er meerdere parkeergarages. Je kunt ze vaak vinden door de borden met P-route aan te houden. Er zit echter wel verschil in de tarieven van de parkeergarages. Hoe dichter je bij het centrum zit, hoe hoger het uurtarief is. Je auto staat wel veilig in een parkeergarage.

 

P+R en transferia

P+R staat voor “Park en Ride”. Letterlijk betekend het dus parkeren en rijden. Bij deze voorzieningen kun je de auto tegen een aantrekkelijk tarief parkeren en kun je met het openbaar vervoer verder reizen. Rondom grote steden zie je steeds vaker deze mogelijkheid. Dit is aantrekkelijk voor de gemeente om zo minder verkeer in de binnenstad te krijgen.
Een transferium kom je ook vaak tegen in Nederland. Dit is een groot parkeerterrein, buiten het stadscentrum, waar je goedkoop of gratis je auto kunt parkeren om daarna met het openbaar vervoer of met pendelbussen naar het stadscentrum te gaan. Deze transferia liggen altijd vlakbij een snelweg en zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.