Als je iemand bent die niet zo veel op heeft met dresscode “chique”, dan is de kersttrui met de feestelijke decemberdagen het ultieme kledingstuk voor jou. Of doen we met deze gewaagde uitspraak een heleboel mensen misschien wel tekort? Immers: wat begon als een goede grap is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende trend. Jazeker, kersttruien zijn here to stay, of je dit nu leuk vindt of niet. In veel andere landen is dit type trui al vele jaren populair tijdens de feestdagen. De kersttrui dames, de kersttrui heren en natuurlijk ook de kersttrui in kindermaten vinden in landen als Amerika en Engeland gretig aftrek. In navolging van deze landen die beide een zeer rijke kersttraditie kennen, is Nederland ook gevallen voor het fenomeen dat kersttrui heet.

 

kersttrui

 

Foute en heel erg foute truien

De originele kersttruien zijn truien met een min of meer klassieke opdruk van de kerstman, rendieren of een dennenboom. In de meeste gevallen betreft de opdruk een karikatuur en is deze uitgevoerd in opvallende kleuren. Deze categorie truien valt onder de noemer “gewoon fout”, waarbij je fout natuurlijk moet lezen met een meer dan vette knipoog. Maar je hebt fout, je hebt heel erg fout en de écht mega foute kersttruien die zien er toch wel even anders uit. De meest opvallende truien hebben soms een opdruk die op het randje is. Denk hierbij aan een de kerstman in beschonken toestand of aan rendieren die de kerstman te lijf gaan. Maar waar deze sweaters echt in uitblinken, dat is het gebruik van extra versierselen als engelenhaar, donzen balletjes en ja, zelfs led lampjes.

 

Start je eigen competitie

De trui met kerstmotief is razend populair binnen vriendengroepen. Vaak komt een vriendengroep tijdens of vlak voor of na de kerst bij elkaar om gezellig een paar borrels te drinken. Steeds vaker gebiedt de dresscode je dan een trui met kerstmotief te dragen en in dit geval liefst eentje die zo fout mogelijk is. Dit gaat bij veel vriendengroepen zo ver dat ze een heuse onderlinge competitie starten. Je beoordeelt elkaars kerstsweater en geeft hier punten voor. De winnaar, dus degene met het meeste aantal punten, mag zich dan een jaar lang de ongekroonde koning of koningin van de kersttrui noemen. Laat je creativiteit hierbij vooral de vrije loop, want dat komt de hilariteit alleen maar ten goede. Oh ja, als jij van plan bent om ook zo’n soort competitie te starten, zorg dan ook voor ludieke prijsjes.

 

Goedkope kersttruien

De prijs van dit type truien is heel wisselend. Je hebt ze van heel erg goedkoop tot die van een paar tientjes. Natuurlijk is er – als er een verschil in prijs is – ook een verschil in kwaliteit. Maar als het motto is “hoe fouter, hoe beter”, misschien zijn dan juist de goedkope kersttruien wel de beste aankoop te noemen. Natuurlijk is de keus aan jou. Er is in elk geval een enorm assortiment van deze sweaters op de markt. Als je echt lekker wilt kunnen kiezen, dan shop je jouw trui voor kerst online. De kersttrui heren en de kersttrui dames ligt in de virtuele schappen op jou te wachten en, bijkomend voordeel van online shoppen, (vrijwel) alles is op voorraad als je tijdig bestelt. Op deze manier kun je er als vriendengroep bijvoorbeeld ook voor kiezen om allemaal in dezelfde foute sweater op toneel te verschijnen. Gegarandeerd dat je als groep dan de nodige aandacht trekt en krijgt. En zeg nu zelf, een beetje aandacht, daar zitten we stiekem toch allemaal wel een beetje op te wachten? Doe deze kerst dan ook eens mee met de trend en laat zien hoe prachtig mooi jouw die kersttrui staat.