Sportbeoefening is in alle levensfasen een noodzaak en niets is beter dan ermee te beginnen in de kindertijd om een gezonde gewoonte te creëren. Dit soort activiteiten draagt bij tot de ontwikkeling van het lichaam en de geest, en stimuleert de socialisatie.

 

Kinderen hebben veel energie te besteden. Door hen te laten deelnemen aan regelmatige fysieke activiteiten wordt hun cognitieve ontwikkeling bevorderd – aangezien hun overtollige energie goed wordt gericht en zij zich beter kunnen concentreren – en wordt aan het eind van de dag de kwaliteit van hun slaap verbeterd. Hieronder ziet je welke sportactiviteiten het meest geschikt zijn voor kinderen!

1. Zwemmen

Zwemmen is een van de sporten die het meest door kinderen wordt beoefend. Het is een complete activiteit die werkt op de ademhaling, de motorische coördinatie en de activering van het geheugen, naast het verbeteren van de slaap en de eetlust en het helpen van de flexibiliteit en de ontwikkeling van noties van tijd en ruimte. Baby’s kunnen met zwemmen beginnen als ze zes maanden oud zijn. Dan, vanaf de leeftijd van vijf jaar, is het al mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden.

2. Voetbal

Voetbal is een sport die over de hele wereld op grote schaal wordt beoefend. Het helpt vooral bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals motoriek, coördinatie, balbeheersing en evenwicht. Omdat het een intense activiteit is, versnelt het de stofwisseling en houdt het de cardiovasculaire en respiratoire gezondheid op peil. Deze activiteit kan in het leven van een kind worden geïntroduceerd vanaf de leeftijd van vijf jaar.

3. Bestrijdt

Vechten is ook een belangrijke activiteit in het leven van een kind. Of het nu gaat om karate, judo of jiu jitsu, dit soort sport verbetert de motoriek, de reflexen en het reactievermogen van de kleintjes. Het is ook een goede manier om energie vrij te maken, de concentratie te verhogen, snelheid, evenwicht en discipline te ontwikkelen. Vanaf de leeftijd van vier jaar wordt dit soort sport aanbevolen.

4. Volleybal

Volleybal is een groepsactiviteit voor kinderen vanaf zeven jaar. De sport is zeer veelzijdig en bevordert de interactie. Behalve dat volleybal goed is voor het lichaam, omdat het zorgt voor de ontwikkeling van snelle bewegingen, evenwicht en precisie, ontwikkelt het ook het cognitieve deel door de noodzaak zich te concentreren en de regels te begrijpen.

Hoe kiest je de beste sport voor jouw kind?

De belangrijkste factor bij het kiezen van de beste sport is na te gaan met welke optie jouw kind zich het meest identificeert. Denk eraan dat de activiteit leuk moet zijn en de kinderen plezier moet verschaffen. Een andere belangrijke factor is de keuze van de geschikte kleding, in een kinderwinkel in Breda vind je alles wat je nodig hebt om de activiteit comfortabel en veilig te laten verlopen.