De Nederlandse boeren leveren goed werk. Elk jaar wordt er weer een record gebroken op het gebied van exportproducten uit de landbouw. In 2019 kwam het bedrag op 94,5 miljoen euro. Dat is een forse stijging van 4,6% ten opzichte van 2018.

Op een na grootste landbouwexporteur ter wereld

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld en dat voor zo’n klein land. Elk jaar wordt er bijna wel een record verbroken, dat komt mede door de inflatie in Nederland en het buitenland. Door de inflatie worden boeren genoodzaakt de prijzen te verhogen, waardoor er structureel records worden verbroken op het gebied van de inkomsten van export op het gebied van landbouwproducten.

Wie zijn Nederlands grootste afnemers van landbouwproducten?

De grootste afnemer van Nederlandse landbouwgoederen is Duitsland. Zij zijn nemen jaarlijks ongeveer ⅕ van de totale landbouwproducten af. Nederland verdient jaarlijks meer dan 20 miljard euro aan de verkoop aan Duitsland. De op een na grootste importeur is België. Nederland verdient aan hun een kleine 11 miljard euro. De overige landen waar Nederland nog meer dan 2,5 miljard per jaar aan verdient voor de export van landbouwgoederen zijn: Frankrijk, Italië, China en Spanje.

Wat zijn Nederlands meest verkochte exportproducten?

In 2019 verdiende Nederland 5,8 miljard euro aan de verkoop van dranken aan het buitenland. Aan fruit werd 6,2 miljard verdient. Groentes brengen zo’n 7,3 miljard op en voor zuivel en eieren krijgt Nederland 8,6 miljard. Het product dat het op een na meeste geld opgeleverde met export is vlees. Daar werd 8,8 miljard mee verdient. Met sierteelt werd het meeste verdient. Zo’n 9,5 miljard in 2019.

Van Trier Europe

Wil je weten welke machines nu gebruikt worden bij het verbouwen van landbouwproducten bekijk dan Van Trier Europe. Zij hebben een breed assortiment landbouwmachines van hoge kwaliteit.