Het is natuurlijk super vervelend wanneer je net een wasje wil draaien, je wasmachine het niet meer goed doet of zelfs stuk is. In heel veel gevallen hoef je niet gelijk een nieuwe wasmachine te kopen of een monteur te bellen. Je kunt zelf namelijk wasmachine onderdelen vervangen. Lees hieronder de meest voorkomende problemen die bij een wasmachine voorkomen en wat jij er zelf aan kunt doen.
De wasmachine werkt niet
Laten we bij het eerste belangrijkste punt beginnen, het aanzetten van de wasmachine. Wanneer dit niet lukt, zijn er een aantal onderdelen waar je naar kunt kijken. Kijk als eerste naar de stekker. Zit deze goed in het stopcontact? Het kan ook zijn dat er kortsluiting is geweest, waardoor dit stopcontact het niet meer doet. Controleer de status van het stopcontact met een ander apparaat. Kijk ook of de deur goed dicht zit, wanneer dit niet het geval is gaat de wasmachine ook niet aan. Controleer de watertoevoer via de kraan, zonder water kan de wasmachine namelijk geen was schoonmaken.
Vreemd geluid
Wanneer je de wasmachine aan het draaien is merk je dat hij een vreemd geluid produceert, wat normaliter niet het geval is. Laat de wasmachine stoppen en verdeel de was opnieuw in de trommel. Er kan ook een vreemd geluid uit de wasmachine komen wanneer er te weinig was in de wasmachine zit, de wasmachine raakt dan uit balans. Bij een meer ratelend geluid kan er bijvoorbeeld een muntje tussen de kuip en de trommel zitten. Het voorwerp kan de trommel erg beschadigen en het is dus belangrijk dat deze direct verwijderd wordt. De omgeving kan tijdens het wassen meedraaien wanneer de wasmachine niet stabiel staat. Verschuif de wasmachine naar een andere plek of zorg ervoor dat hij weer stabiel staat.
Geen water afvoer
Het kan ook voorkomen dat de wasmachine het water niet goed afvoert, hierdoor blijft er water in de trommel staan. Wanneer dit voorkomt is het belangrijk om de afvoerslang te controleren. Is deze bijvoorbeeld verstopt of zit er een knik in? Het kan ook zijn dat het filter of de afvoerpomp verstopt zit. In de handleiding van de wasmachine is meestal aangegeven hoe je het filter schoon kunt maken. Een verstopping in de slang is vaak ook zelf gemakkelijk op te lossen.
Lekkende wasmachine
Wanneer de wasmachine water lekt, is dit uiteraard geen goed teken. Het belangrijkste om als eerste te controleren is de slang, kijk of deze goed aangesloten is. Wanneer deze gebarsten is, is het tijd voor vervanging van de slang. De sluitringen kunnen ook niet goed vast zitten, wat een oorzaak kan zijn van de lek. Deze zijn aan de achterkant te vinden bij de slangen. Het kan ook zo zijn dat het deurrubber van de wasmachine stuk gegaan is. Wanneer dit het geval is, moet je deze echt vervangen.
Storingsmeldingen en zelf repareren
Wasmachines kunnen ook storingsmeldingen aangeven, waardoor deze het niet doen. Wanneer dit het geval is kun je het beste als eerste de handleiding raadplegen. In deze handleiding staan de verschillende storingsmeldingen weergegeven, met een bijbehorende vertaling van de storing en het probleem. Handleiding kwijt? Gebruik het merk- en typenummer om de handleiding online te vinden. Het merk- en typenummer staat meestal aan de achterkant op een sticker weergegeven.
Wanneer je je wasmachine zelf gaat repareren, moet je wel de juiste onderdelen hebben. Je hebt bijvoorbeeld Miele onderdelen nodig, zoals een nieuwe afvoerslang. Gebruik het merk- en typenummer weer om het juiste filter te vinden. Zoek bijvoorbeeld het volgende op, op het internet: Miele W1811 afvoerslang. Hierdoor kom je meestal op een webshop voor onderdelen terecht die jou kan helpen om het perfecte onderdeel te vinden.