Om de voor- of achtertuin in te richten zijn er heel veel verschillende opties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan tegels, stenen, grind, houten planken of gras. Bij het kiezen van gras zijn er ook weer verschillende mogelijkheden beschikbaar. Kies je voor graszoden laten leggen of ga je graszaad planten? Kom hier alles te weten over graszoden en de voordelen ervan!
Graszoden? Wat zijn dat?
Een graszode is een lange en dunne plak gras. Deze graszode bestaat uit een deel weinig grond, een deel sterke wortels en een deel grassprieten. Het is belangrijk dat graszoden sterk zijn, omdat deze op een andere plek door moeten groeien. Graszoden worden daarom voor ongeveer 12 tot 14 maanden gekweekt op grote oppervlakten grond. Door dit lange groeiproces van de graszoden krijgen de graszoden een sterk en dicht wortelpakket. Het gras wordt door dit langdurige proces goed sterk, waardoor het geen moeite heeft om op een andere plek door te groeien. De sterke wortellaag wordt ook wel de zode genoemd. Nadat de graszoden lang genoeg gekweekt zijn, worden deze opgerold en naar de nieuwe bestemming gebracht.
Wat zijn de voordelen van graszoden?
Wanneer de graszoden gelegd zijn, is er direct resultaat te zien. Omdat de graszoden niet meer uit de grond hoeven te groeien, zoals graszaad dat wel doet, ligt er direct een mooie grasmat op de bestemde locatie. Deze worden namelijk vers van het land gehaald om zo gelijk geplaatst te worden. Met het zaaien van graszaad moet er rekening gehouden worden met vogels, die zijn namelijk dol op graszaad en kunnen deze gemakkelijk uit de grond pikken. Bij het planten van graszaad kan onkruid gemakkelijk tot het oppervlak komen, wat bij graszoden vrijwel onmogelijk is door de sterke wortellaag. Wanneer het graszaad weggepikt wordt door vogels of doorbroken wordt door onkruid kan er een ongelijke grasmat ontstaan, wat natuurlijk niet wenselijk is.
Hoe worden graszoden gelegd?
Voordat de graszoden gelegd kunnen worden, is het belangrijk om de ondergrond eerst goed om te spitten zodat de verse grond bovenop komt te liggen. Stamp of wals de omgespitte grond goed aan. Hierna kan de grond geëgaliseerd worden, wat meestal met een hark gedaan wordt. De grond moet goed vlak zijn voordat de graszoden geplaatst kunnen worden. Na het egaliseren kunnen de graszoden gelegd worden. De graszoden moeten dicht tegen elkaar aan liggen, zodat er geen kieren zichtbaar zijn. Nadat alle graszoden gelegd zijn moeten deze nog aangeklopt en nat gesproeid worden. Het natsproeien is noodzakelijk voor een goede groei en ontwikkelingen van de graszoden.