De keuze voor gereedschap

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt voor je klus in huis een waterpomptang nodig, maar in je gereedschapskist ligt deze niet. Of je wilt in het voorjaar de tuin omspitten en komt tot de conclusie dat de steekschop gebroken is. Je zult dan op zoek moeten naar een nieuw stuk gereedschap. Waar moet je op letten?
Laat je bij de aanschaf van een nieuw handgereedschap of tuingereedschap altijd goed van tevoren informeren. Vaak kun je tegenwoordig online uitstekende informatie inwinnen door reviews van verschillende producten met elkaar te vergelijken. Goed gereedschap wordt bepaald door de kwaliteit van de gebruikte materialen. Online is dit moeilijk te beoordelen, maar ervaringen van andere gebruikers kunnen daarbij prima van pas komen.

 

gereedschap

 

Gebruik van gereedschappen

Bepaal bij de aanschaf van een nieuw stuk gereedschap altijd eerst wat je ermee wilt gaan doen. Ga je gereedschap alleen voor huis-, tuin- en keukenklusjes gebruiken, dan zal de keuze voor bijvoorbeeld een decoupeerzaag minder geleid worden door duurzaamheid, dan wanneer je dit elektrisch gereedschap (semi-)professioneel zult gebruiken. Laat je bovendien nooit alleen leiden door de prijs van gereedschap. Duur tuingereedschap is niet bij voorbaat kwalitatief hoogwaardiger dan de goedkopere varianten. Andersom betekent een goedkope prijs niet per definitie dat het aangeboden gereedschap slecht van kwaliteit is. Probeer de prijs altijd in verhouding tot de kwaliteit van een product te zien. Ook daarbij kunnen beoordelingen van andere klussers een belangrijke rol spelen. Zorg ook dat je je gereedschap altijd goed en droog kan opbergen in bijvoorbeeld een gereedschapswagen.

 

Verkeerd gebruik

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar handgereedschap heeft vaak te lijden onder verkeerd gebruik. Menig keer is dit niet eens de schuld van de klusser zelf, maar van onwetendheid van zijn huisgenoten, vrienden of familieleden. Zo wordt een schroevendraaier regelmatig gebruikt voor vele klussen, behalve voor het in- of uitdraaien van schroeven. Er zijn mensen die schroevendraaiers gebruiken voor het splijten van hout, het verwijderen van spijkers of het kappen van een sleuf in een muur. Je zult je er waarschijnlijk zelf ook niet helemaal van kunnen vrijpleiten. Je hebt vast en zeker wel eens een oudere schroevendraaier gebruikt voor het roeren in de verf of het verwijderen van een oude laag stopverf.

 

Merkentrouw

Bij de aanschaf van een nieuw gereedschap, bijvoorbeeld een klopboormachine, zie je toch vaak dat klussers merkentrouw zijn. Als een bepaald elektrisch gereedschap in het verleden foutloos heeft gefunctioneerd, zal men bij aanschaf van een nieuwe machine niet zelden hetzelfde merk kiezen. Je bent tenslotte ervaringsdeskundige als het aan komt op apparaten waarmee je al gewerkt hebt. Toch is het goed je ook op andere merken te oriënteren. Een goede vergelijking tussen de verschillende mogelijkheden van diverse merken is essentieel. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de mogelijkheden van je oude gereedschap, maar dat je goed weet wat andere gereedschappen aan gebruiksmogelijkheden hebben. Het kan goed zijn dat de nieuwe klopboormachine mogelijkheden heeft die je nog niet kende.