Bij het horen van het woord platenspeler denk je vast al snel terug aan de tijd waarin jouw ouders en grootouders naar muziek luisterden. De verhalen vol nostalgie over dit apparaat heb je vast en zeker meerdere malen gehoord. Wie weet heb je zelfs nog nooit een echte platenspeler van dichtbij gezien. Maar wat nu als platenspelers weer helemaal hip, hot en happening zijn? Want dit is anno nu namelijk wel het geval. Uiteraard hebben de pick-ups, zoals ze ook wel worden genoemd, wel een upgrade naar het heden gehad, maar in de basis is de werking nog precies zo als meer dan 140 jaar geleden toen de pick-up werd uitgevonden. Met andere woorden, vinyl is weer helemaal terug van weggeweest. Grote artiesten, met name dj’s zweren hierbij en zijn van mening dat het geluid van vinyl uniek en ongeëvenaard is. Alle reden dus om je eens wat meer te verdiepen in de wereld van, jawel … platenspelers.
Moderne platenspelers nader tegen het licht gehouden
Zoals gezegd zijn de pick-ups van vroeger niet helemaal meer te vergelijken met die van vandaag de dag. Nieuwe technologieën zijn toegevoegd aan het bestaande en vertrouwde concept van de draaitafel (nog zo’n ander woord voor deze apparaten), waardoor ze de tand des tijds kunnen doorstaan. Zo heeft de huidige platenspeler op zijn minst één USB poort. Op deze manier kun je de muziek die je afspeelt via het vinyl, ook wel grammofoonplaat, direct omzetten naar digitaal door het apparaat aan te sluiten op je laptop, pc of smart TV. Het afspelen van een grammofoonplaat heeft een bijzonder en karakteristiek eigen geluid. Het lijkt vooral bij oudere platen of er altijd iets “kraakt”. Dit moet je toch niet willen zou je zeggen, maar in dit geval is dit kraken juist heel positief. Het geeft een plaat/nummer zijn eigen geluid, of liever gezegd, zijn eigen charme en karakter. Door de plaat digitaal te maken behoud je de karakteristieke eigen sound. Een grammofoonplaat is nu eenmaal ietwat kwetsbaar en door de muziek te digitaliseren heb je altijd een back-up van de plaat. Ook kun je het gekraak er digitaal weer uitfilteren.
Een andere technologie die in de moderne platenspelers gebruikt wordt is de bekende bluetooth techniek. Deze techniek stelt je in staat om de muziek vanaf de draaitafel rechtstreeks te streamen naar een versterker of rechtstreeks naar de luidspreker die vaak worden meegeleverd bij de platenspeler. Mocht je graag, bijvoorbeeld aan jouw vrienden, willen laten weten naar welke grammofoonplaten jij graag luistert (live), dan is dit bij sommige modellen mogelijk doordat je de muziek kunt koppelen aan streamingsdienst Spotify. Noem dat maar eens niet hip en modern!
Onderhoud van een platenspeler
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een CD hebben platenspelers en grammofoonplaten iets meer zorg, aandacht en onderhoud nodig. Muziek wordt afgespeeld met behulp van een naald die de groeven op het vinyl van de grammofoonplaat leest. Check regelmatig of de naald stofvrij is, zodat de plaat ook daadwerkelijk goed “gelezen” kan worden. Is dit niet het geval, dan blijft de plaat hangen of zal deze overslaan. Dezelfde klachten ontstaan als de naald zijn beste tijd heeft gehad. Geen zorgen, want zelfs de meest voordelige en eenvoudige naald gaat zeker enkele honderden uren mee. Voordat je een plaat op de speler legt neem je deze even af met een droge stofvrije doek. Is de plaat dusdanig vuil dat dit niet volstaat, dan zijn er speciale reinigingsvloeistof en borsteltjes te koop. Oh ja, er zit een deksel op een platenspeler, dus zorg dat je deze zoveel mogelijk dicht laat (stof weren).
Platenspelers kopen
Een platenspeler kopen doe je uiteraard, net als al jouw andere aankopen, snel en eenvoudig online. Je vindt hier immers het grootste aanbod en de voordeligste prijzen. Je bent toch geen dief van je eigen portemonnee? Zorg verder dat je vooraf weet wat je wil en waar je de platenspeler precies voor wil gaan gebruiken. Wij wensen je in elk geval heel veel luisterplezier van dit moderne apparaat!