Een stofzuiger is al lang niet weer wat het ooit geweest is. Kon je vroeger hooguit kiezen tussen een ‘normale’ sledestofzuiger of een steelstofzuiger, tegenwoordig zijn er zoveel verschillende opties, merken en mogelijkheden dat je haast niet meer weet wat je nu het beste kunt kopen. En dat is jammer, want juist door alle technologische vernieuwingen op stofzuigergebied is er nu eindelijk wel wat te kiezen en kun je een type kopen dat perfect aansluit bij jouw woning. Daarbij maakt het niet uit of je nu een vloerbedekking, laminaat of houten vloer hebt en ook niet of je bepaalde allergieën of astma hebt. Er is voor iedereen wel een passend model.

 

stofzuiger

 

Verschillende soorten stofzuiger

Om te beginnen is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende types die in omloop zijn. Grofweg kun je die in vier categorieën onderverdelen. Ten eerste is er de sledestofzuiger. Dit is het meest gebruikte en meest verkochte model. Meestal hebben ze twee grote wielen achteraan en twee kleine wieltjes voorop aan de onderkant, die je meestal niet eens ziet. Een sledestofzuiger heeft vaak een wat bolle behuizing en kan wel of geen stofzuigerzak aan boord hebben. Als tweede is er de steelstofzuiger. Die is lang en recht in de vorm van een stel. Dit is vooral handig met het opbergen. De behuizing of opvangzak voor het stof zit meestal in of aan de steel. Bij een aantal merken heb je ook een twee in één variant, waarbij ook een kruimeldief is geïntegreerd. Deze kun je makkelijk los klikken om voor kleine oppervlaktes te gebruiken.

 

Ketelstofzuiger en robotzuiger

Dan de derde uit de stofzuigerfamilie. Dat is de ketelstofzuiger. Hij lijkt nog het meeste op de sledestofzuiger, maar heeft in plaats daarvan een ketel en staat rechtop, in plaats van dat hij ligt. Ketelstofzuigers zijn vaak groter en worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld scholen, instellingen of ziekenhuizen. Kortom, plekken met veel vloeroppervlak waar een grote opvangketel voor al dat stof goed van te pas komt. De laatste en vierde categorie is vooral bedoeld voor mensen die of een grondige hekel hebben aan stofzuigen, of om diverse redenen altijd een stofvrij huis willen hebben. Dat is namelijk de robotstofzuiger. Deze rijdt automatisch rondjes door je kamer en zuigt overal het stof op. Het enige nadeel is dat hij natuurlijk niet zelf de trap op kan klimmen, dus af en toe zul je hem toch moeten verhuizen.

 

Stofzuiger met of zonder zak

Deze vier verschillende soorten zuigers kun je vervolgens nogmaals door twee delen, namelijk enerzijds in stofzuigers zonder zak en anderzijds zuigers met zak. Beide hebben voor- en nadelen. Een stofzuiger met zak is vaak goedkoper in de aanschaf en bovendien makkelijk te legen. Bij de meeste stofzuigers is er een simpel klikmechanisme waarmee je de stofzuiger kun openen, waarna je de volle zak kunt verwijderen. Die gooi je vervolgens gewoon in de vuilnisbak, waarna de nieuwe zak erin kan. Het nadeel is uiteraard dat stofzuigerzakken redelijk aan de prijzige kant kunnen zijn. Al hangt dit ook weer af van het merk en type stofzuiger dat je gebruikt. Een stofzuiger zonder zak laat het stof uiteraard niet op mysterieuze wijze zomaar verdwijnen. Het moet ergens blijven en dat gebeurt over het algemeen in een vaste opvangbak. Eigenlijk hetzelfde systeem dus, maar dan met het voordeel dat je hem niet hoeft te vervangen. Bovendien kun je hem ook makkelijk schoonmaken, waardoor je geen vervelende geurtjes krijgt.

 

De zuigkracht

Een ander belangrijk punt als je een stofzuiger wilt kopen is de zuigkracht. Natuurlijk wil je geen stofzuiger die bij het zuigen de helft van het stof ‘vergeet’, waardoor je alsnog een vuile vloer houdt. Zuigkracht is dus belangrijk en hangt voor een groot gedeelte af van het vermogen van de motor. Daarnaast speelt ook de kwaliteit en de grootte van de stofzuiger een rol. Een kleine stofzuiger met minder vermogen kan soms net zo goed zuigen als een grotere stofzuiger met een betere motor. Daarnaast is ook de zuigkrachtregeling belangrijk. Een stofzuiger kan namelijk werken met verschillende zuigtechnieken: elektrisch, mechanisch of automatisch. Een elektrische stofzuiger is vooral handig bij gladde vloeren, zoals met hout of laminaat. Je kunt dan de zuigkracht makkelijk aanpassen met een draaiknop. Een mechanische stofzuiger heeft daar uiteraard een mechanisch systeem voor. Vaak is dat een speciale schuif in de buis van de stofzuiger.

 

Filtersysteem

Ten slotte kun je stofzuigers ook onderscheiden aan de hand van hun filtersysteem. Dit is eigenlijk vooral belangrijk voor mensen met een stofallergie of astma. Voor hen is het namelijk extra belangrijk dat hun huis zo stofvrij mogelijk is. Het vervelende van stofzuigers is namelijk dat ze niet alleen lucht opzuigen maar ook weer uitblazen. Vervelend inderdaad, want in de uitblazende lucht zitten namelijk veel kleine stofdeeltjes en microscopische beestjes. En laten het nou net die stofdeeltjes en beestjes zijn die bij bijvoorbeeld astmapatiënten het leven zuur maken. Gelukkig kun je deze deeltjes tegenwoordig goed opvangen met verbeterde filters. Vooral de zogenaamde H.E.P.A. filters werken erg goed. Dit staat voor High Efficiency Particulate Air. Deze hepafilters filteren vrijwel alle deeltjes eruit, zodat ze niet in de lucht terecht komen.

 

Conclusie

Bij de aankoop van een stofzuiger heb je dus veel te kiezen. Behalve het merk, kun je dus ook een keuze maken per type zuiger. Bovendien zijn er stofzuigers met of zonder zak, elektronisch of mechanisch werkend, met hoge of lage zuigkracht en met of zonder effectief filter. Meestal geld daarbij dat hoe beter en efficiënter alle opties zijn, hoe meer de stofzuiger meestal ook kost. Het blijft dus waarschijnlijk een afweging hoe stofvrij je jouw huis wilt hebben. Maar keuze, die is er in ieder geval genoeg.