Beveiligingscamera`s worden meer en meer de norm. Je ziet ze niet alleen verschijnen in vrijwel elke winkel of bedrijf, maar inmiddels zijn de camera`s zo goedkoop geworden dat je zo ook als consument kunt gebruiken. Kostte een beveiligingssysteem vroeger makkelijk duizenden euro`s, inmiddels kun je voor vijftig tot honderd euro een redelijke IP (Internet Protocol) camera kopen om je huis te beveiligen. De grootste reden hiervoor is dat de techniek hierachter veel makkelijker en goedkoper is geworden. Moest je vroeger een hele technische installatie laten aanleggen, inmiddels worden de beelden en het geluid simpelweg verstuurd via het Internet Protocol. Dat kan zowel een eigen draadloze netwerk zijn, als simpelweg je WIFI netwerk. Het in de gaten houden van je buurman was nog nooit zo makkelijk.
Toepassingen
Gelukkig kunnen IP camera`s voor nog veel meer toepassingen worden gebruikt, dan spionage en beveiliging. Zo worden ze ook veel toegepast bij de veeteelt. De boer kan natuurlijk niet continue al zijn koeien in de gaten houden, maar een IP camera kan dat wel. In dit geval wordt gesproken over een observatiecamera, waarmee je bepaalde belangrijke processen in de gaten kunt houden. Hetzelfde geldt voor mensen die een duiventil hebben waar de duiven aan het broeden zijn. Of voor een bioloog die het gedrag van dieren wil bestuderen. IP camera`s zijn dus veel breder toe te passen dan voor beveiliging alleen. Toch is dit uiteraard wel de belangrijkste reden waarom mensen er eentje kopen.
Hoe gebruik je een IP camera buiten voor beveiliging.
Bij aankoop van een IP camera is het altijd belangrijk om eerst duidelijk een plek te zoeken waar je de camera wilt ophangen. Het belangrijkste punt is daarbij om je hem binnen of buiten wilt ophangen. Sommige camera`s zijn namelijk alleen geschikt voor binnen. De meeste echter kun je prima buiten hangen. Daarbij kun je ook kiezen voor camera`s die overgaan op infrarood, dus nachtzicht, als het donker wordt. Juist natuurlijk omdat criminelen en dieven vaak `s nachts op rooftocht gaan. Andere technische toepassingen voor beveiliging zijn onder meer het opnemen van geluid, wat eigenlijk standaard is, en het herkennen van beweging. Je kunt de IP camera dan een berichtje laten doorsturen zodat je gelijk op de hoogte wordt gebracht als er iets verdachts gebeurt buiten.
Bevestiging
Je kunt een IP camera buiten het beste op een duidelijke positie bevestigen. Het liefste zodat je een zo ver en duidelijk mogelijk overzicht hebt over bijvoorbeeld de oprit naar je huis en de achtertuin- of voortuin. Heb je meerdere toegangen, dan kun je het beste meerdere IP camera`s kopen. Het is een keuze of je de IP camera juist heel zichtbaar wil bevestigen, als waarschuwing voor eventuele inbrekers, of juist verborgen zodat de kans groter is dat een dief wordt betrapt als hij zijn werk wil doen.
Hoe werkt een IP camera
IP camera`s werken op een hele makkelijke en simpele manier. De meeste camera`s streamen 24 uur per dag de beelden die ze maken. Dit betekent dat ze niets opslaan, maar het gelijk doorsturen naar bijvoorbeeld je computer, of een app op je telefoon. Sommige IP camera`s hebben een ingang voor een SD kaart waarmee je wel een back-up van de beelden kunt maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een zogenaamde NAS aan te schaffen. Dat staat voor Network Attached Storage. Dit is in wezen een losse harde schijf die automatisch de gemaakte beelden opslaat. Hoe groter de schijf, hoe langer hij de beelden kan bewaren.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de bewegingssensor op de IP camera. Je kunt er dan voor kiezen om beelden alleen op te slaan als de sensor iets signaleert. In het geval van bewegende dieren op een camera of als je huisdieren hebt, kun je er ook voor kiezen om alleen een bericht te vesturen als er beweging is in bepaalde delen van het beeld. Bijvoorbeeld van meer dan een meter boven de grond.
Veiligheid
Een belangrijk aspect bij een IP camera wifi is de veiligheid van het systeem. Je wilt natuurlijk niet dat hackers jouw nieuw aangelegde beveiligingssysteem zonder moeite hacken en vervolgens uitzetten op het moment dat ze je huis leeg roven. Hierbij is het vooral een probleem dat mensen nog wel eens vergeten om zelf een wachtwoord aan te maken voor het systeem. Deze staat namelijk bij het aansluiten op een standaard wachtwoord. Hierdoor ontstond de mogelijkheid voor enkele liefhebbers om een website op te zetten met daarop alle beveiligingsbeelden die ze via de standaard code konden streamen. Vaak zonder dat de lokale bakker en supermarkteigenaar dit zelf door hadden. Dit is uiteraard het tegenovergestelde van wat je met een IP camera wifi wilt bereiken. Het instellen van een moeilijk te kraken wachtwoord is daarom erg belangrijk.
Andere tips
Het kan nog wel eens lastig zijn om een goede keuze te maken in het grote aanbod van IP camera`s. De hierboven genoemde punten kunnen helpen om een juiste keus te maken. Kijk dus vooral naar het doel waarvoor je een IP camera wilt gebruiken. Wil je een groot oppervlak in de gaten houden, neem dan een camera met een hoge resolutie. Wil je veel veiligheid, denk er dan eens over na om geen wifi te gebruiken, maar een bekabeld systeem of een camera met een SD ingang. Hiermee kun je de IP camera juist volledig losmaken van het draadloze netwerk, waardoor hier ook niet ingebroken kan worden. Voor meer informatie is het altijd verstandig om contact op te nemen met een vakman. Zeker als je op zoek bent naar een meer professioneel systeem.