In de volksmond wordt een coax kabel ook wel antenne kabel genoemd. Antenne kabel geeft aan waarvoor de kabel gebruikt wordt en klinkt ook wat minder vreemd dan coax kabel. Wanneer we wat dieper de materie in willen duiken, moeten we echter juist beginnen bij die wat rare term: coax. Waar komt die naam vandaan? Coax kabels hebben twee geleiders die beide concentrisch zijn. Omdat beide geleiders dezelfde as (in het Engels: axis) hebben, is de officiële benaming “coaxiale” kabel. Een dubbelasser dus. Deze benaming wordt zeer zelden gebruikt, in de regel zul de term coaxkabel tegenkomen.
Antenne kabels worden bijvoorbeeld gebruikt voor kabeltelevisie. Tegenwoordig is dat een techniek die ook steeds minder gebruikt wordt gezien er veel via internet gaat, maar de ouderwetse “wandaansluiting” is nog in heel veel huizen te vinden. Vanaf de wandaansluiting naar de antenne aansluiting wordt het signaal overgebracht via, daar hebben we hem dan: een coax kabel. Dat kan naar een televisie zijn, maar ook bijvoorbeeld naar een decoder of recorder. Er bestaan kabels met een F-connector en coax kabels met een IEC plug. De kabels met een F-connector worden vaak gebruikt voor het aansluiten van een antenneversterker of multitap element. De coax kabels met een IEC plug zijn de bekendste, deze worden vaak gebruikt om een televisie aan te sluiten op de wandcontactdoos. Een coax kabel met IEC connector heeft aan het ene uiteinde een ‘vrouwelijke’ plug en aan het andere uiteinde de ‘mannelijke’ variant. In de wandcontactdoos past het vrouwelijke uiteinde en in de televisie past de mannelijke IEC plug.
Coax onder de motorkap
Een coax kabel is opgebouwd uit verschillende elementen: de kern, de kernmantel, de kopermantel en de buitenmantel. De coax kabel begint bij een binnengeleider waar het signaal wordt overgedragen. De binnengeleider wordt ook wel de kern genoemd en kan uit een enkele, maar zeker ook uit meerdere aders bestaan. Om de kern van de kabel zit een isolerende laag. Dit is de “elektrisch diëlektricum” of isolator. Als de coax kabel van goede kwaliteit is dan is het diëlektricum omvangen door een vastgelijmde kernmantel. Deze kernmantel bestaat vaak uit aluminium en dient als een afschermfolie. Om de kernmantel zit de, meestal koperen en gevlochten, kopermantel. Tot slot wordt het geheel omsloten door de buitenmantel.
Er zijn vele verschillende soorten coax kabels op de markt verkrijgbaar. Een goede coax kabel brengt signalen over zonder storingen of een verzwakt signaal. Daarnaast heeft een coax kabel van goede kwaliteit een frequentie bereik van 5 tot 3000Mhz. Een ander kenmerk van een goede coax kabel is dat de kabel een lage demping heeft, feitelijk betekent dit dat het signaal niet te snel verzwakt in de kabel. Vanwege het feit dat er zoveel verschillende soorten coax kabels op de markt zijn is het lastig om de goede van de slechte te onderscheiden. Een handige tip hiervoor is om te kijken of de kabel een Kabel Keur Keurmerk op de kabel en de verpakking heeft staan. Dergelijke kabels zijn getest op het gebied van frequentie, afscherming en onder andere demping. Deze kabels voldoen dus aan de hoge eisen met betrekking tot het perfect doorgeven van het signaal. Overigens zijn slechte coax kabels ook goed te herkennen. De beste manier hiervoor is door te kijken naar de afscherming van de kabel. Als bij het opensnijden van de kabel de folie of het vlechtwerk ontbreekt dan mag je concluderen dat deze niet geschikt is voor het storingsvrij doorgeven van het signaal voor analoge en digitale televisie. Een andere manier om slechte coax kabels op te sporen is door te zoeken naar opdrukken op coax kabel zelf, op deze opdrukken staan dan de gegevens van de kabel.
Over vochtige hoekjes en slechte splitters
Let op dat kabels gevoelig zijn voor vocht. Als u de coax kabel naar een andere kamer wilt verlengen, dan is het aan te raden om dat niet buitenshuis of bijvoorbeeld via een vochtige kruipruimte te doen. De coax kabel kan beschadigen door het vocht. U kunt dit ondervangen door de coax kabel door een PVC pijp te beschermen. Tevens is het aan te raden geen scherpe bochten of “hoeken” te maken met de kabel. De kabel kan dan intern breken of scheuren wat signaal verlies gaat veroorzaken en dus enorm kwaliteitsverlies zal veroorzaken, of waardoor de kabel zelfs onbruikbaar wordt.
Antenne kabels zijn geschikt voor een lengte van ongeveer 10 meter. Blijft de lengte binnen dit aantal meters dan zult u geen versterker nodig hebben en kunt u zonder problemen of kwaliteitsverlies gebruik maken van de kabel. Wilt u toch apparaten over een langere afstand verbinden, dan dient u gebruik te maken van een splitter of versterker. Hierbij is het wel van belang om te beseffen dat splitters een negatieve invloed hebben op het signaal. Het gebruik van een écht goede splitter kan dit probleem al deels ondervangen, controleer of de splitter is gemaakt van volledig metaal en dek ongebruikte aansluitingen van een splitter af. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer je een driewegsplitter en slechts twee aansluitingen gebruikt, er signaalverlies kan optreden en het dus beter is om de derde aansluiting af te dekken. Sterker nog, in zo’n geval is het gewoon beter om een splitter te gebruiken met twee aansluitingen. Kortom: coax kabel staat voor top techniek, maar je moet wel op enkele zaken letten.