De vraag of cijfersloten vandaag de dag nog bestaan lijkt misschien het intrappen van een open deur. Natuurlijk bestaan cijfersloten vandaag de dag nog, maar je ziet ze niet meteen. Kijk bijvoorbeeld maar eens om je heen als je door de stad loopt. Hekken zijn vaak afgesloten met een hangslot of een gewoon regulier cilinderslot. En als je kijkt naar hoe fietsen vastgeketend zijn aan verkeersborden of lantaarnpalen, dan zie je allerlei sloten, maar het cijferslot zie je nauwelijks. Jammer en eigenlijk volstrekt onbegrijpelijk als je weet hoe handig, compact, voordelig en makkelijk in gebruik dit type slot is. Zeker wanneer je het gebruikt als fietsslot, want een je fietssleutel verliezen behoort met deze sloten voorgoed tot het verleden.

 

cijferslot

 

Deel het cijferslot met anderen

Dit soort sloten heeft, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, als groot voordeel dat je geen sleutel nodig hebt en deze dus ook niet kunt verliezen. Een drie -of viercijferige code staat hier tegenover en is alles wat je nodig hebt om het slot te kunnen gebruiken. Toegegeven, in een tijd waarin we nogal wat codes moeten onthouden vergt dit wel enige geheugencapaciteit van je, maar dit is eenvoudig op te vangen. Zo kun je de toegangscode simpelweg (versleuteld) opslaan in je mobiele telefoon en bijkomend voordeel hiervan is dat je code altijd bij de hand hebt. Want wie laat tegenwoordig zijn mobieltje nog thuis?
Een tweede voordeel van een cijferslot is dat je deze heel gemakkelijk kunt delen met anderen. Stel bijvoorbeeld dat je samen een gedeelte van een loods huurt. Natuurlijk wil je dan onafhankelijk van elkaar toegang tot deze loods hebben. Gedoe met sleutels is dan zeker niet praktisch, veel makkelijker is het om een toegangscode te delen. Mocht er om wat voor reden dan ook eens iemand anders toegang nodig hebben, dan geef je simpelweg even de code door. En andersom werkt dit natuurlijk ook zo, want als iemand juist niet langer toegang mag hebben, dan verander je gewoon de code en het probleem is hiermee opgelost. Oh ja, natuurlijk niet vergeten door te geven aan de mensen die er nog wel in mogen dat je de code hebt veranderd.

 

Ik ga op reis en neem mee …

… een cijferslot natuurlijk, want een cijferslot is een ideale vakantie accessoire. Zeker als je op vakantie gaat naar een grote Europese of andere wereldstad is het aan te raden om goed op je spullen te letten. Zakkenrollers vind je overal en zij hebben in no time iets uit jouw rugzak gestolen. Zeker in het openbaar vervoer zoals in de bus, trein of metro is dit in sommige steden schering en inslag. Maak het daarom het boevengilde zo lastig mogelijk. Want ook hier geldt, net zoals dat het geval is bij inbrekers in ons land, dat ze liever naar een andere toerist gaan als ze zien dat ze teveel moeite moeten doen om zich jouw tas of koffer toe te eigenen. Een klein eenvoudig cijferslot die de ritsen van jouw rugzak met elkaar verbindt en hiermee afsluit is vaak al voldoende om dit voor elkaar te krijgen. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan kun je ervoor kiezen om cijfersloten te gebruiken op jouw koffers. Hou er wel rekening mee dat de douane geen rekening houdt met sloten en deze doorknippen als zij van mening zijn dat jouw koffers een nadere inspectie nodig hebben. Daar is overigens wel een oplossing, waarover hierna meer.

 

Cijferslotjes kopen

Of je nu kiest voor een cijferslot met daarin een cilinderslot of ééntje die je gaat gebruiken als fietsslot. Cijferslotjes kopen kun je het beste online doen. Hier vindt je namelijk precies dat cijferslot dat het beste past bij de situatie waarvoor je deze wil gaan gebruiken. Let hierbij op zaken als merk, materiaal, aantal cijfers en natuurlijk de prijs. Is het doel het beveiligen van jouw bagage tijdens een vliegreis? Kies dan voor het TSA cijferslot. Deze zijn namelijk door gekwalificeerd personeel te openen en ook weer te sluiten. Douanepersoneel ziet dit soort sloten graag. En dit alles bewijst dat cijfersloten nog steeds geheel van deze tijd zijn.