Alleen de naam op zich getuigt al van een zekere stoerheid en we zien dan ook regelmatig, dat dragers van een dergelijk ‘bomberjack’ er iets mee willen zeggen, een bepaalde levensinstelling willen uitdragen. Soms worden er culturele groepen mee verbonden, of beter gezegd verbinden deze groepen zich met het dragen van een dergelijke jas aan een bepaalde cultuuruiting, zoals gabbers net voor de eeuwwisseling. Over het algemeen echter komt het toch weer op wat we in de eerste zin al zeiden: stoer!
Waar komt de bomberjack vandaan?
Cockpits van gevechtsvliegtuigen waren vroeger nou niet echt comfortabel en de piloten moesten vooral beschermd worden tegen wind en kou. Zo werd in de VS voor hun luchtmacht een speciaal jack ontwikkeld, dat de naam bomberjack meekreeg, omdat gevechtsvliegtuigen vooral gebruikt werden doelen te bombarderen.
Hoe ziet een bomberjack er uit?
Je zou denken dat er geen voorschriften zijn op het gebied van kleur bijvoorbeeld, maar de originele jassen waren zwart of olijfgroen, zijn stevig opgevuld en van binnen meestal oranje. Dat oranje was een signaalkleur, mocht de piloot in nood op zee belanden.
Wat verder opvalt, is de korte kraag en de elastieken onderkant en mouwen, zodat het goed afsluit.
Fashion
Het bomberjack lijkt een exclusief stukje garderobe voor heren, maar ook dames komen aan hun trekken met wat vooral wat vrolijker kleuren. Tegenwoordig draagt men het niet alleen meer in de winter, maar ook in andere jaargetijden. Hierbij blijft het model bestaan, maar is het veel lichter aan materiaal.
Het is een vrij universele jas, waardoor het bomberjack voor meerdere gelegenheden te dragen is.
Voor zo vaak wisselende weersomstandigheden als in Nederland, is een bomberjack eigenlijk een ideale jas. Het kent geen buitenissig design en is vooral gebaseerd op functionaliteit, terwijl het toch iets van stoerheid uitdraagt. Dat maakt dit jack een universeel jack voor heren en dames in een zeer acceptabele prijzencategorie.