Wie wil het niet: een heerlijk zwembad in je eigen tuin? Maar dat is in het geval van een permanent zwembad een ingrijpende en tamelijk dure klus. Daarom is een opblaasbaar zwembad of een eenvoudig op te zetten zwembad met metalen of houten frame meestal een uitkomst. Wat is er allemaal te koop voor de liefhebber van een duik in eigen tuin?

 

zwembad

 

Opblaasbare zwembaden zijn er in vele soorten en maten. Het begint met de echte kinderbadjes die je even op een warme dag snel opblaast en in de tuin zet, maar die kunnen we niet echt een zwembad noemen. Opblaasbare zwembaden zijn er dan ook in forse maten, zodat je wel echt het idee krijgt dat je in je eigen zwembad ligt. De grootste opblaasbare zwembaden bieden een diameter van zo’n kleine zes meter en een diepte van ruim één meter twintig. Dan krijg je echt het idee dat je in je eigen tuin kunt zwemmen. We hebben het dan wel over een zwembad dat redelijk wat kost, inclusief de noodzakelijke filterpomp en onderhoud. Let op: zwembaden met een grotere diepte dan één meter twintig dienen ingegraven te worden, anders houden de wanden geen stand door de druk van het water. Dat houdt in dat alle baden die we hier noemen een maximale diepte van 1,20 meter hebben. Sommige fabrikanten durven echter een stapje verder te gaan en bieden een diepte van 1,35 meter aan. Die zul je dus zeker moeten ingraven.

 

Metalen frame

Zwembaden met een metalen – vaak stalen – frame zijn veel duurzamer en sterker dan de opblaasbare varianten. Ze kunnen qua wand niet lek gaan en de structuur maakt grotere maten mogelijk dan bij een opblaasbaar bad. Zo zijn er zwembaden met een metalen frame van vijf meter lang, drie meter breed en één meter twintig diep. Daarmee krijg je echt het idee dat je een heus zwembad in je tuin hebt. Natuurlijk levert de fabrikant of leverancier er een trapje bij als het bad te hoog is om er zo in te kunnen klimmen. Veelal zijn dit soort accessoires zoals een trapje of een pomp overigens niet bij de standaardprijs inbegrepen.

 

Houten frame

Sommige leveranciers hebben zwembaden met houten wand in hun programma. Daarvan bestaan zelfs baden met een afmeting van ruim acht bij vijf meter. De diepte is echter wederom om natuurkundige redenen beperkt tot die hiervoor reeds genoemde één meter twintig. Ze zijn iets minder makkelijk op te bouwen en af te breken dan een stalen wand maar als je de ruimte in je tuin hebt is het grootst mogelijke bad toch ideaal? Bedenk wel dat een dergelijk zwembad al snel een redelijk prijskaartje heeft. Je koopt er ook een kleine tweedehands auto voor.

 

Belangrijk bij beide soorten zwembaden is de mogelijkheid tot opbergen. Een permanent zwembad blijft natuurlijk het hele jaar op zijn plaats, al dan niet leeg gepompt. Maar een tijdelijk zwembad (of het nu opblaasbaar of met metalen frame is maakt niet uit) dien je in de koudere seizoenen op te bergen. Gelukkig melden de meeste leveranciers op internet ook de afmetingen van zo’n ingepakt zwembad bij hun aanbieding. Sommige opzet zwembaden met stalen of houten frame kunnen echter ook gewoon blijven staan, afhankelijk van het soort wand. Vaak moet je dan wel een afdekzeil of -plaat erbij kopen. Het is wel raadzaam om bij overwintering van je zwembad het water eruit te pompen. Als de winter namelijk heel streng is, kan de wand bij bevriezing van de waterinhoud barsten.

 

Verschillende designs

Er zijn zwembaden te koop met een zijkant in houtlook, om het geheel beter te laten integreren in je tuin. Verder zijn er witte wanden, metaalkleurige wanden en de genoemde echt houten wanden. Een uurtje rondneuzen op internet leert je elke leverbare wand kennen.

 

Skimmers en nozzles

Bij een redelijk groot bad heb je een aantal skimmers nodig. Een skimmer is een in de wand van het zwembad ingebouwde afzuiger van het oppervlaktewater. Ze zijn er ook voor het grondoppervlak. In feite reinigen deze skimmers je zwembad via een watercirculatie. Grove vervuiling van je zwembad, zoals door bladeren en insecten, vangt zo’n skimmer keurig in een reservoir op. Dat kun je dan later leegmaken. Een nozzle regelt de inspuiting van water in je zwembad. Via een verstelbare kogel in die nozzle wordt de doorlaatdiameter van het nieuwe water vastgesteld. Bij kleine baden volstrekt onnodig maar bij een groter formaat een must. Wie prijs stelt op frequent ververst water kan dan ook niet om die nozzles heen.

 

Afhankelijk van de grootte van je zwembad zijn er nog velerlei accessoires verkrijgbaar. Vergelijk het met het houden van een aquarium: in een eenvoudige kom kun je jarenlang met alleen water een goudvis prima in leven houden maar bij een subtropisch of zeeaquarium komen er geheel andere dingen kijken. Als je gekozen hebt voor een bepaald type zwembad, zal je leverancier ongetwijfeld kunnen vertellen wat er nog noodzakelijk bij moet komen om het zwembad optimaal te laten functioneren en wat er nog aan extra accessoires verkrijgbaar is.

 

Internet

Tijden zijn veranderd. Als je vroeger een nieuwe auto nodig had, ging je naar de dealer in de buurt. In het geval van zwembaden zullen de meeste potentiële kopers aangewezen zijn op internet. Het aanbod is daar het grootst en je kunt de zwembaden erg makkelijk vergelijken. Uiteindelijk moet je het door jou aangeschafte zwembad zelf installeren en de fabrikanten of wederverkopers zullen je prima kunnen informeren over wat er allemaal nog bij komt kijken voordat je de volgende zomer heerlijk in je eigen zwembad ligt. Opblaasbaar of met houten dan wel stalen wand: het water is hoe dan ook altijd even nat en vooral ook even verfrissend.