Ben je professional of hobbyist op het gebied van elektriciteit of elektronica, dan is een multimeter voor jou een onmisbaar instrument. Een voltmeter is voor elke klusser altijd handig. Met een multimeter kun je meerdere verschillende elektrische grootheden meten. Spanning, stroom en weerstand kun je eenvoudig meten en aflezen. Wil je ook zaken als frequentie, capaciteit en inductie meten, dan zijn er ook multimeters verkrijgbaar met die optie. Ga je ook aan de slag met wisselstroom of ga je het stroomcircuit onderbreken, dan is een ampèretang ook een handig hulpmiddel.

 

multimeter

 

Wat doet een multimeter?

Dit meetinstrument is te gebruiken voor het meten van verschillende elektrische grootheden. Je kunt hem als voltmeter gebruiken en bijvoorbeeld meten hoeveel stroom er door een circuit gaat wanneer je aan dit circuit hebt gewerkt. Je kunt er ook weerstanden mee meten, maar deze moeten dan wel buiten het circuit geplaatst worden om je meter niet te beschadigen. Het is ook mogelijk om diodes te testen met een multimeter, kortom: het is een veelzijdig apparaat voor elke klusser. Bij het werken met wisselstroom is een ampèretang ook een handig hulpmiddel, zonder de stroomgeleider te onderbreken kun je hiermee de stroom door een specifieke draadader aflezen. Wil je gelijkstroom meten, dan heeft een ampèretang geen zin.

 

Een analoge of digitale multimeter?

Er zijn verschillende varianten op de markt. Waar vroeger alles analoog gebeurde, wordt nu vooral de digitale multimeter verkocht. Natuurlijk zijn er verschillen tussen beide, maar het lijkt erop dat de analoge multimeter definitief terrein verliest. Met een analoge meter kun je altijd en overal een meting verrichten, de meter heeft immers geen batterij nodig. Met een analoge versie kun je bovendien direct anticiperen op wat er gebeurt. Zodra er stijgingen of dalingen in het circuit plaatsvinden, kun je deze direct waarnemen. Maar het uitlezen van een analoge versie is lastig en als je hem laat vallen, kun je bijna gegarandeerd op zoek naar een nieuwe. Met een digitale variant heb je deze problemen niet. De digitale multimeter is over het algemeen robuust, goed af te lezen en nauwkeuriger dan de analoge variant. De mogelijkheden van de digitale versie zijn vaak ook groter dan die van de analoge versie. Je moet wel altijd zorgen dat er voeding bij de hand is en een setje reservebatterijen kan nooit kwaad. Maar zie je daarin geen probleem, dan is een digitale variant een goede keus voor je.

 

Hoe kies ik de goede multimeter?

Wil je spanning, stroom of weerstand meten, dan is elke multimeter een goede keuze. Deze optie bieden alle meters, analoog of digitaal. Als je eenvoudige metingen gaat doen zit je met het standaardbereik goed, laagspanning en metingen aan het lichtnet zijn allemaal goed te doen. Ga je aan de slag op het lichtnet, denk dan wel om je eigen veiligheid! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je werken met grote stromen of wisselstroom, dan moet je bij het uitzoeken even kijken naar het meetbereik. Met DC meet je gelijkspanning, met AC ook wisselspanning. Zorg dus dat deze functie op de meter van jouw keuze aanwezig is. Als je een multimeter van Fluke kiest, dan zit je altijd goed. Fluke is de wereldmarktleider in dit soort meters en levert robuuste meters waarmee je veilig kunt werken en goede kwaliteit in huis haalt.